Banen creëren

01-9-2017 / 09:22
Een aantal maal per jaar lees je berichten dat overheidsinstanties en of gemeentes bezig zijn om bedrijven bewust te maken van het creëren van banen. Hiervoor worden zelfs subsidies betaald of beloofd. Als ik denk aan het woord banen / werk creëren schieten mijn nekharen omhoog, met een reden trouwens: Tijdens mijn defensieperiode riepen wij onder collega's vaak: "O jee, de Sergeant is werk aan het zoeken, wegwezen hier!" Sommigen onder u zullen dit vast wel herkennen, want wanneer men werk aan het zoeken / creëren is betekent dit dat de normale werkzaamheden gedaan zijn. Vaak blijven dan de vervelende klusjes, waar normaal niemand aan gedacht zou hebben, over. 

Dit gevoel krijg ik bij het lezen van dit soort berichten ook. Er is geen werk meer en dus gaan we over tot het zoeken van klusjes waar normaal niemand het over gehad zou hebben. En ja, dan heb ik het inderdaad over klusjes als het vegen van de stoep of verplaatsen van dozen die er eigenlijk al 20 weken liggen, maar nog nooit niemand over klaagde. Vroeger hebben wij dit al eens geprobeerd met de welbekende 'Melkertbanen'.

Kun je dan geen werk creëren? Dat denk ik wel, alleen is het geen werk creëren, maar het scheppen van effectieve werkuren.
In het bedrijfsleven kom je vaak collega's tegen die, terwijl ze in loondienst werken, klagen over de vele uren die ze moeten maken. Het zou onderdeel zijn van hun werk, maar het kan als vervelend ervaren worden. Veelal mogen deze collega's 's avonds nog thuis werken, omdat ze het werk onder de reguliere werktijd niet af krijgen. Bedrijven en hun werknemers zien dit vaak als normaal, echter mag je je terecht afvragen of dit wel normaal is.

Overwerken.

Ik kan mij herinneren dat wij destijds, bij Linde Gas, een discussie hadden over dat wij bijvoorbeeld wel elke zaterdag mochten overwerken en of dit niet in strijd was met bijvoorbeeld de arbo wet of onze CAO? Na veel gepraat en zoekwerk kwam inderdaad naar voren dat wanneer wij structureel moesten overwerken, wij dit konden weigeren (CAO ). Overwerken doe je af en toe, maar niet structureel elke zaterdag of doordeweekse avonden. Want structureel overwerk is eigenlijk geen overwerk meer. Wanneer overwerk structureel begint te worden, lijkt het meer op een deel van de arbeidsovereenkomst. Als je erover nadenkt zie je dan eigenlijk dat je op dat moment handen en of tijd te kort komt voor het werk dat er gedaan moest worden. In deze situatie dien je of de arbeidsovereenkomst aan te passen, of is het vaak beter om meer mensen aan te nemen, ipv werknemers structureel te laten overwerken.

Maar hoe kun je dan jouw uren effectiever inzetten, waardoor de arbeidsmarkt aantrekt?

Zo zie ik persoonlijk dan ook de situatie waarbij bijvoorbeeld mensen structureel meer uren maken dan een 40-urige werkweek. Laat ik het via een voorbeeld uitleggen:

Situatie 1: Je heb een collega die structureel 50 uur in de week moet werken, om zijn of haar werk gedaan te krijgen. Hij of zij komt dus per werkweek 10 uur te kort. Wanneer dit 6 maanden aanhoudt heeft hij of zij dus een 240 uur tekort aan werkuren.  In deze situatie zou je dus prima iemand kunnen aannemen voor bv 10 uur (0,25 fte) in de week.

Situatie 2: Je hebt een collega die structureel 60 uur in de week moet werken om zijn of haar werk gedaan te krijgen. Hij of zij heeft dus per werkweek 20 uur te kort aan tijd. Wanneer dit 6 maanden aanhoudt heeft hij of zij dus een 420 uur tekort aan werkuren.  In deze situatie zou je dus prima iemand kunnen aannemen voor bv 20 uur (0,5 fte) in de week.

Je creëert hier geen extra uren omdat deze uren reeds besteedt worden door jouw huidige werknemers, wel herschik je de gemaakte uren over 2 werknemers, waarvan een via een nieuwe arbeidsplek. De reeds bestaande werknemer gaat over tot een 40-urige werkweek en zal worden bijgestaan door een nieuwe collega die het resterende FTE in zal vullen.

Je hoeft natuurlijk niet te rekenen wat de winst kan zijn wanneer je meerdere werknemers op deze manier terug kan brengen van bijvoorbeeld 60 uur naar 40 uur per week. 
Het is werk wat al gedaan wordt in tijd die men er reeds voor nodig heeft, alleen gebeurt dit nu door een of meer extra krachten en dat zonder dat het je uren kost.

Wat zijn de voor en nadelen van een plan als dit?

Wanneer je zoiets tot uitvoering gaat brengen, moet je je goed beseffen dat er voor- en nadelen aan vastzitten. Laten wij eens een paar voor- en nadelen op een rijtje zetten;

Voordelen;

- Er komen een of meerdere FTE's vrij die ingevuld kunnen worden door nieuwe krachten (aantrekking arbeidsmarkt).
- Werknemers in de huidige situatie krijgen meer vrije tijd, wat meer tijd kan betekenen voor het gezin en / of hobby's.
- Wanneer werknemers meer vrije tijd hebben komen ze dagelijks ook frisser en met meer energie op hun werk. Dit komt de productiviteit op de werkvloer weer ten goede.
- Minder werkdruk draagt eraan bij dat er minder werknemers in de ziektewet komen.
- Bedrijven creëren ruimte op de werkvloer, waardoor er rust komt op de werkvloer en vervolgens bij kan dragen aan een positievere sfeer, met een verbeterde productiviteit als resultaat.

Nadelen;

- Werknemers in de huidige situatie zouden wellicht salaris moeten inleveren, omdat men minder uren gaat maken of minder werk te verwerken krijgt.
- Bedrijven moeten werklocaties creëren voor de nieuwe krachten, hier kunnen kosten aan vastzitten.
- Extra werk voor loonadministratie (waardoor je weer een FTE erbij kan krijgen ;) )

Wellicht vergeet ik een voor of nadeel, maar ik probeer in mogelijkheden te denken.
Werk wat reeds gedaan wordt, kun je geheel of deels splitsen, waardoor meer mensen hetzelfde werk kunnen doen.
Vooral tijdens mijn vorige blog kwam, in de reacties, ter sprake dat bijvoorbeeld mensen binnen het UWV ook te veel met te weinig mensen moeten doen.Dit is helaas niet uniek in zijn situatie en dus vraagt dit om de juiste aandacht. In mijn beleving heeft het allemaal te maken met de juiste mindsetting en strategie. Hoe kan je nu investeren in het optimaal inzetten van werknemers en aannemen van goede krachten, waardoor je juist een betere werksfeer en dus productiviteit krijgt? Binnen Linde Gas heb ik ooit al eens een verbeterplan geschreven met als koptekst; "Hard werken, hard ontspannen."  Ik denk dat wij allemaal met deze mindsetting samen kunnen werken naar een betere en sterkere arbeidsmarkt, waar banen ineens opduiken ipv gecreëerd worden.

Een werkzoekendeprofiel aanmaken? Klik hier.

Voor werkgevers klik hier.

Maak een account aan

© 2016 Jobconnecto. Alle rechten voorbehouden